april 2010
Reacties van scholen
Aanmoediging om een kunstwerk te realiseren


Kunst en Bedrijf heeft in de jaren 1997-2009 zeker 120 scholen door heel Nederland geadviseerd bij de realisatie van kunstwerken. Wij vroegen een aantal schooldirecteuren en (gemeentelijke) medewerkers naar hun reacties uit de praktijk. Uit de antwoorden blijkt ondermeer dat ze unaniem collega-directeuren/bestuurders willen aanmoedigen om bij nieuwbouw een kunstwerk te realiseren. Ook komt naar voren dat de mogelijkheid tot het verkrijgen van een aanvullende subsidie zeker stimulerend heeft gewerkt.

De school vindt het belangrijk dat leerlingen in aanraking komen met kunst. Het gerealiseerde kunstwerk Evergreen van VollaersZwart is een prachtige ontmoetingsplek die tevens uitnodigt tot activiteit.
Marieke Olde Riekerink, Twents Carmelcollege de Thij Oldenzaal

Kunst zorgt voor een inspirerende omgeving voor de gebruiker en bezoekers en het geeft een extra dimensie aan de architectonische vormgeving van het gebouw. Het kunstwerk van George Korsmit is bepalend voor de leefsfeer en geeft door zijn vormen en kleuren een extra accent aan de ruimte. En het kunstwerk is van groot belang voor de herkenbaarheid en identiteit van het gebouw. De bezoeker herinnert zich het gebouw aan de hand van aanwezige kunstobjecten zoals bijvoorbeeld de Klapklok van Hester Oerlemans bij het ROC in Hengelo.
Harm Jan Wibbens, ex lid college van bestuur ROC van Twente

Het kunstwerk bij basisschool Burgst heeft een toegevoegde waarde als zit-en speelelement op het schoolplein en wordt door heel veel kinderen veelvuldig gebruikt. Niet alleen de aanvullende subsidie was stimulerend, ook de werkwijze van Kunst en Bedrijf, die een hele andere is dan de gemeente Breda. Ook leverde het weer andere kunstenaars op die zich presenteerden. Wij hebben regelmatig, ook na afschaffing van het subsidie, vragen van scholen of projectleiders gekregen of zij ook een dergelijk kunsttraject kunnen volgen. Het resultaat bij de drie scholen die door Kunst en Bedrijf zijn begeleid zijn goed en dat willen anderen ook.
Petra van der Elst, afdeling Cultuur gemeente Breda

Mencia heeft wel iets met kunstwerken. Het fries boven de hoofdingang bijvoorbeeld is ontworpen door Niel Steenbergen. Het kunstwerk van Ram Katzir is een driedimensionale doorkijk van dat fries, een prachtig uit vier delen bestaand kunstwerk dat op het schoolplein goed tot zijn recht komt. Ik zou er zelf weer voor kiezen om bij een volgend nieuwbouwproject een kunstwerk te realiseren. De subsidie heeft ongetwijfeld indertijd een grote rol gespeeld bij de beslissing. En om eerlijk te zijn, dat zou nu ook het geval zijn. Als wij een kunstwerk alleen uit de bouwsom zouden moeten betalen, dan zou het niet gebeuren.
Theo Dams, plv. rector Mencia de Mendoza Lyceum Breda

Onze school steekt extra in op kunst en cultuur en een kunstwerk sluit goed aan bij onze visie. Daarbij komt dat een kunstwerk een extra uitstraling geeft en dat je middels een kunstopdracht tot uiting kan laten komen waar de school voor staat. Het gerealiseerde kunstwerk geeft cachet aan onze hal die warm en uitnodigend is geworden. En het kunstwerk is functioneel; het wordt dagelijks gebruikt als zit/werk -en verlichtingsmeubel.
Astrid Morssinkhof, Openbare Basisschool De Klimop Reusel

Wij wilden de kinderen bekend maken met kunst en tegelijk het nieuwe gebouw op een zeer mooie wijze aankleden. Gekozen is voor kapstokken. Deze zien er niet alleen mooi uit, maar zijn meteen ook praktisch. Ze vormen een verbinding door de hele school. De mogelijkheid tot het verkrijgen van een aanvullende subsidie heeft absoluut stimulerend gewerkt!
Joyce Neelen, Openbare Jenaplanschool Toermalijn Tegelen



Terug naar overzicht nieuwsberichten