oktober 2009
Bladerdak is blikvanger voor Windkracht 5

Den Bosch heeft binnen de stadsgrenzen een aantal toonaangevende instellingen die een relatie hebben met keramiek - zoals het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC), de Academie Sint Joost, en het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch - en er wonen en werken bijzondere keramisten (onder wie Manita Kieft, Henk Wolvers, Anton Reijnders en Simone van Bakel), die wereldwijd exposeren. De Brabantse hoofdstad kan dan ook met recht dè keramiekstad van Nederland worden genoemd. De gemeente 's-Hertogenbosch is daarom bezig de stad nationaal en internationaal te positioneren en promoten als de plaats waar hèt gebeurt op het gebied van de moderne keramiek.

"Om dit te bereiken organiseert Den Bosch Keramiekstad activiteiten die de moderne keramiek in een verfrissend en multidisciplinair daglicht plaatsen," vertelt Janne van Wijnen, van de afdeling Cultuur van de gemeente 's-Hertogenbosch. "Eén van die activiteiten is het Keramisch Spoor, dat inhoudt dat er in alle wijken van de stad, nieuw en oud, keramische kunstwerken komen." Voor de nieuwe wijk De Groote Wielen resulteerde dat in een verrassend en prachtig kunstwerk in het Multifunctionele Centrum Windkracht 5. Op 23 oktober wordt Bladerdak, dat tot stand kwam door advies en bemiddeling van Kunst en Bedrijf, onthuld.

Het kunstwerk van Rein Jelle Terpstra, een kunstenaar die niet eerder met keramiek werkte, bestaat uit 3000 porseleinen iepenblaadjes, die aan draden zijn opgehangen. "De keuze voor Terpstra is tot stand gekomen na een uitvoerig selectieproces van door Kunst en Bedrijf voorgedragen kunstenaars en een ontwerpopdracht voor drie kunstenaars," legt Ton van Helvoort van de afdeling Jeugd en Onderwijs van de gemeente 's-Hertogenbosch uit. De selectiecommissie, waarin ook de directeur van het CBK 's-Hertogenbosch Peke Hofman zitting had, koos voor ontwerp van Terpstra. "Dat sprak het meest tot de verbeelding."
Van Helvoort is bijzonder in zijn nopjes met het resultaat. "Het overtreft alle verwachtingen. De vernieuwende en originele wijze waarop Rein Jelle Terpstra keramiek heeft toegepast is zeer bijzonder. Ik heb het kunstwerk een keer gezien op een zeer vroeg tijdstip: de lage ochtendzon zette het kunstwerk in een prachtig licht. Het geeft enerzijds een grootse indruk - bijna kathedraalachtig - en heeft tegelijk ook iets mysterieus en lichtvoetigs. Ik ben blij dat ik heb mogen bijdragen in de totstandkoming van zoiets moois."

Ook architect Kees Willems, van Teeuwisse & Willems architecten en adviseurs, vindt het een fantastisch werk op een mooie plek. "Het kunstwerk werkt fysiek heel mooi mee met het gebouw. De vrije vorm van het werk past bij de gebogen vorm van de verdiepingen en bij de driehoekige hal." De door Willems ontworpen accommodatie bevat naast vergaderzalen en een sporthal, ook twee basisscholen, een kinderdagverblijf, en een buitenschoolse opvang. "Het werk spreekt zeer tot de verbeelding van kinderen," zegt Willems. "Ze lopen onder een wolk van bladeren. Alsof je door een bos loopt. Door de licht- en schaduwwerking lijkt het zelfs alsof er op de grond ook bladeren liggen."
"We hebben een kunstadviesbureau ingeschakeld omdat de specifieke deskundigheid op dit gebied binnen de gemeente destijds ontbrak," verklaart Van Helvoort. "En onze ervaringen met Kunst en Bedrijf zijn uitstekend. We zijn erg ingenomen met de heldere advisering, zowel qua inhoud als qua proces."



Terug naar overzicht nieuwsberichten